Oppdatert 18.04.2024
Hunder elsker å løpe. Men hundesport handler ikke om hva hunden vil, men ofte om hvor hardt hunder kan presses for å oppnå menneskers vilje.
Hunden var menneskets første husdyr, og har på samme måte som hesten, blitt brukt til svært mange ulike formål gjennom historien. Ingen andre dyr er blitt avlet så mye på, noe som har resultert i 400 ulike raser, som ser forskjellige ut og kan veie alt fra 1 til 100 kilo.
Hundeavl er på den ene siden blitt en storindustri som “skreddersyr” hunder og setter penger og utseende foran hundenes livskvalitet. Men noen misbruker også de ferdighetene hunden er avlet på, og lar hunden ofre liv eller helse for ekstrem ytelse. På mange områder der hunder utnyttes eller settes i fare, rettferdiggjør man utnyttingen ved å skylde på “avl” og at hunden enten “trenger”, “vil” eller “må” utsette seg for de ekstreme forhold vi setter den i, for det er den “eneste” måten behovene den er avlet til kan bli møtt.
Men til tross for at hunder er ulike utenpå, har de beholdt de samme grunnleggende behovene og egenskapene. Hunder vil som regel ofre alt for flokken, en flokk som inkluderer menneskene som har ansvaret for den. Det gir oss et stort ansvar, der vi må prøve å møte dens behov i en verden som ellers er styrt av menneskers ønsker og mål. Det er ikke alltid vi klarer eller vil forstå når vi krysser grensen for utnyttelse av vår “beste venn”.
Iditarod - verdens lengste og dødeligste hundeløp
Vinteren 1925 utbrøt det dødelig difteri blant eskimoene i Alaska, og legemidler som vanligvis ble fraktet med fly fra Anchorage, kunne ikke leveres på grunn av dårlige værforhold og snøstorm. Livreddende legemidler kunne fraktes med tog til Nenana 35 mil nord for Anchorage, men ikke lengre. 20 hundekjørere bestemte seg for å kjørte stafett de resterende 1100 km til Nome.1 Flere aviser og radiostasjoner over hele USA fulgte denne reisen, som gikk under navnet “Kappløpet med døden”. Den lange reisen på den korte tiden forårsaket grusomme lidelser for hundene, og flere løp seg i hjel av utmattelse. For å hedre hundenes store offer, har det blant annet blitt reist en statue av en av hundene, Balto, i Central Park i New York.
Beklageligvis markeres denne ekstremsituasjonen årlig med igjen å tvinge hunder til å yte ekstremt - men denne gangen er det kun for menneskers underholdning og pengepremier til eierne. Førstepremien er på rundt 500 000 kroner. De siste 30 årene har Iditarod også vært sponset av Anchorage Chrysler Dodge Jeep Ram Center, som har gitt vinneren en Dodge Ram Pickup hvert år. Fra 2020 har Fiat Chrysler Automobiles trukket sponsoravtalen, etter at de blant annet har mottatt 250 000 emailer fra dyrevernsaktivister.2
"Iditarod-løpet er ca. 1700 kilometer langt, som skal løpes på 8-15 dager, med krav om kun 40 timers hvile totalt."
Iditarod-løpet er ca. 1700 kilometer langt, som skal løpes på 8-15 dager, med krav om kun 40 timers hvile totalt.3 50-70 hundespann har deltatt årlig de siste årene - det vil si opp mot 1000 hunder.4 Hver kjører starter med 12-14 hunder, og må ha minst fem med seg over mål. Man blir med andre ord ikke diskvalifisert uten videre selv om man har tapt ni hunder underveis i løpet på grunn av skader, utmattelse eller død. Ikke under hele løpet får hundene søke ly, uansett værforhold, som kan bli opp mot 40-50 minus.5 Dersom noen kjørte et hundespann i to uker, i 40 minus, med minimalt med hvile og uten ly for hundene underveis, ville det trolig blitt regnet som et brudd på dyrevernloven, etter både amerikansk og norsk lovgivning. Men i Iditarod blir de harde forholdene nærmest romantisert: ”Taggete fjellkjeder, frosne elver, tette skoger, øde tundra og milevis med forblåst kyst, temperaturer langt under 15 minus, så kraftig vind at man kan miste synet helt, farefulle flommer, lange timer med mørke og lumske oppoverbakker og fjell” beskriver de løypa selv, samtidig som de ikke mener dette er å utsette hundene for unødige påkjenninger.6 Løpet er kanskje en stor opplevelse for menneskene, men for hunden er det enorme påkjenninger som kan få alvorlige konsekvenser for dem.
Flere nordmenn har deltatt i Iditarod, og i 2016 deltok så mange som åtte nordmenn.7 I 2003 var en nordmann den første med ikke-amerikansk opprinnelse som vant, og senere har flere nordmenn vunnet, blant annet i 2020.8 En av de norske lederhundene som vant i 2003, Takk, døde i løpet året etter av et blødende magesår. “Det er sånt som kan skje” uttalte Takks eier til media.9 Og det er nettopp det - sånt som kan skje, og skjer, i Iditarod.
Iditarod krever hundeliv
Over 150 hunder har mistet livet i forbindelse med Iditarod, ofte på lidelsesfulle måter.10 Sannsynligvis finnes det store mørketall over hundedødsfall, det mangler dokumentasjon fra tidligere år, og det er kjent at døde hunder gjerne ble skjult for media.11 I tillegg vil sledehundene kunne få dødelige komplikasjoner som ikke slår ut før timer, dager eller uker etter selve løpet.12 Det finnes heller ingen statistikk over hvor mange hunder som dør som følge av den harde treningen mot langdistanseløp. Hunder som ikke kan bli gode sledehunder, eller er ferdige med å yte, risikerer også å bli tatt livet av. Trolig er dødstallet svært høyt hvis man regner med alle hunder som dør som følge av Iditarod eller lignende løp, som Yukon Quest, eller til og med det norske Finnmarksløpet.
"I 2017 døde fire hunder i Iditarod, og regelverket (2017) sier at “(hunde)dødsfall er beklagelig, men noen er å anse som uungåelige”."
En av dødsårsakene under løpet er for eksempel at de kaster opp av utmattelse, og peser inn sitt eget oppkast, som havner i lungene. Senest i 2019 døde hunden Oshi på denne måten i Iditarod, og hunden Joker i Yukon Quest.13 Blødende magesår er en annen vanlig dødsårsak. Forskning på magesår hos trekkhunder har gjennom flere år og flere undersøkelser vist at ca. 50% av hundene utvikler ulik grad av endringer i mageslimhinnen under langvarig belastning.14 Magesår er ikke noe som oppstår plutselig og uten grunn. Innenfor smådyrmedisin regner man med at de vanligste årsakene til sykdommen er alvorlig organsvikt som følge av alderdom, langvarig bruk av smertestillende midler eller ekstrem stresspåkjenning. Men kan gå ut ifra at alderdoms-organsvikt og langvarig bruk av medisin er uaktuelt for Iditarod-hundene – man står da igjen med det sunt vett forteller en at Iditarod er: en ekstrem stressbelastning. Dr. Paula Kislak fra Association of Veterinarians for Animal Rights sier følgende: “Perforasjoner forekommer over dager til måneder. Signaler burde ha vært oppdaget, som apetittløshet, oppkast og smerter i mageregionen.”15
I 2017 døde fire hunder i Iditarod, og regelverket (2017) sier at “(hunde)dødsfall er beklagelig, men noen er å anse som uungåelige”.16 Noen eksempler på uforutsette eller “uungåelige” dødsfall er hunder som har blitt begravd i snø, drept av elg, fryst i hjel, fått hjertestans, blitt påkjørt av bil og snøscooter, blitt kvalt i linen og dødd av indre blødninger eller leverskader.17 “Uungåelig” er ikke det riktige ordet - for Iditarod er ikke en nødvendighet, men et menneskeskapt underholdnings-løp som vi kan stoppe når som helst.
Når en hund skades eller dør skjer det ofte at hundekjøreren leverer hunden på et sjekkpunkt og fortsetter løpet med de resterende hundene for å kjempe videre om penger og ære.
Skader og påkjenninger under løpet
Hundene må gjøre sitt fornødne mens de løper, og kan heller ikke stoppe og drikke når de er tørste.18 Hundene blir utsatt for søvnmangel, selv om hunder fra naturens side sover flere timer mer enn mennesker, og helst mange ganger i løpet av dagen. Mens kjøreren kanskje sovner i sleden, eller blir så trøtt og sliten av mangel på søvn at han hallusinerer, må hundene bare løpe selv om de er enda mer utslitt. Regelverket krever 40 timers hvile totalt, som må tas ut i tre omganger på henholdsvis 24, 8 og 8 timer.19 Mange hundekjørere venter med 24 timers pausen til 400 kilometer ut i løpet, som vil si dagevis uten søvn.20
"Hunder har løpt med blodige sår på labbene, strekkskader, belastningsskader, mageinfeksjoner, magesår, dehydrering, hypotermi, betennelser i ledd, skader på muskler og skjelett og gnagesår fra trekkselen."
Omtrent 30% av deltakende hunder tas ut av Iditarod hvert år, i følge Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Henholdsvis 235 og 220 hunder er tatt ut underveis i løpet i 2019 og 2020. Studier basert på Iditarod og Yukon Quest viser at hovedgrunnen til at hunder tas ut fra løp er haltheter, ekstrem utmattelse, diare og såre labber.21 Men det er heller ikke gitt at man oppdager, eller tar hensyn til, skader – noen hunder må løpe selv om de har vondt. Hunder har løpt med blodige sår på labbene, strekkskader, belastningsskader, mageinfeksjoner, magesår, dehydrering, hypotermi, betennelser i ledd, skader på muskler og skjelett og gnagesår fra trekkselen.22 Det er lange avstander mellom sjekkpunktene og veterinærkontrollene, og hunder risikerer å måtte løpe langt før ubehag eller smerter oppdages, eller tas hensyn til.
"En amerikansk studie viste at 81 % av hundene som ble undersøkt 24-48 timer etter løpet, hadde skader på lungene."
Også mange hunder lider eller dør når løpet er ferdig. En amerikansk studie viste at 81 % av hundene som ble undersøkt 24-48 timer etter løpet, hadde skader på lungene.23 Av disse viste “46% betydelig opphopning av væske” og “22% hadde unormale lungelyder som knitring og piping”. Dyr som har dette, opplever ubehag, kan få pusteproblemer, kvelningsfornemmelser og astmasymptomer. Hundene lider av slike symptomer samtidig som de fastspent til et sledespann må halse avgårde av all kraft. Veterinærer påpeker at tilstanden kan gi hundene lungebetennelse måneder etter løpet.24 Også opphoping av melkesyre og frigjøring av giftstoffer når muskler brytes ned som følge av ekstrem trening, kan skade lever og nyrer og føre til død dager eller uker etter et løp.25
Hundeløp i Norge
Finnmarksløpet (1200 km) og Femundsløpet (650km) er de to største hundeløpene i Norge.26 Også her risikerer hunder både å miste livet, bli skadet eller syke – som i Iditarod er det sjeldent en hundekjører kommer i mål med fullt spann i de høyeste klassene. Av de ekvipasjene som fullførte Finnmarksløpet i 2017, var i snitt bare 66,3% av spannets hunder igjen ved målstreken.27
"Av de ekvipasjene som fullførte Finnmarksløpet i 2017, var i snitt bare 66,3% av spannets hunder igjen ved målstreken."
Femundløpet anses for et viktig løp å fullføre for å bli en “ekte hundekjører”,28 og det er prestisje å vinne både Femundløpet og Finnmarsløpet. Førstepremien i Finnmarksløpet på 70 000 kontant, i tillegg til en traktor med verdi over 100 000 og andre premier. I følge hundekjører Petter Jahnsen kan “høye pengepremier og økt mediefokus føre til mere skader da hundene presses mer enn forsvarlig. Det er høyre risiko for skader (…) hos kjørere med høye ambisjoner.”29 Også Finnmarksløpets egen sjefsveterinær gjennom flere år, Marit Holm, gikk ut og kritiserte hundeløpet i media i 2013. Holm mente regelverket åpnet for “organisert dyreplageri” og at “enkelte av kjørerne gambler rett og slett med hundenes liv og helse i sin iver etter å komme raskest mulig i mål”.30
I forbindelse med Finnmarksløpet døde det en hund i 2007, 2010, 2011, to hunder i 2012 i tillegg til at halvparten av FL-1000 måtte bryte løpet og flere hunder fikk lungebetennelse og ble behandlingstrengende dehydrerte.31 To hunder døde i 2014, i tillegg til at uvanlig mange brøt løpet og èn ble diskvalifisert for å droppe obligatorisk veterinærundersøkelse og kjørte med halt hund.32 I 2017 ble en hund fløyet til Tromsø dyrehospital for operasjon etter skulderen stakk opp ved et av sjekkpunktene.33
Under Femundløpet døde to hunder i 2012, en i 2013 og tre etter at de gikk i mål i 2016.34 Veterinær Marit Holm mener at når hunder dør så er det “stor sannsynlighet for feil løpsopplegg” og at “det kan være fare for liv og helse blant de andre hundene i spannet.”35
"Mattilsynet har ført tilsyn på både Finnmarksløpet og Femundsløpet, og har hos begge registrert halte og syke hunder som fikk fortsette løpet."
Mattilsynet har ført tilsyn på både Finnmarksløpet og Femundsløpet, og har hos begge registrert halte og syke hunder som fikk fortsette løpet.36 De reagerte også blant annet på de to dødsfallene i 2012 og mente dette “Kan være tegn på at hundene har vært utsatt for aktiviteter som ikke er dyrevernsmessig forsvarlig”.37 Seksjonsleder for dyrevelferd i Mattilsynet, Torunn Knævelsrud, uttalte til NRK at de har vært “bekymret for dyreholdet av polarhunder i mange år”.38 Også Mattilsynets årsrapporter i 2016 og 2018 understreker at det er mange “dyrevelferdsmessige problemer knyttet til store hundehold og langdistanse hundeløp”.39 På bakgrunn av denne bekymringen har de blant annet ønsket bedre regelverk for dyr i konkurranser, bedre veiledning for hundeeiere, inspektører og organisatorer. Mattilsynet ville derfor samle oppdatert informasjon om hundenes velferd i langdistanseløp, og ba Vitenskapskomiteen om en risikovurdering for sledehunder.
Rapporten fra Vitenskapskomiteen var klar i 2017, og slo fast at hunder som deltar i langdistanseløp «kan få mange helseproblemer, og at mangel på hvile kan resultere i utmattelse eller død. (…) Søvnmangel fører til redusert motorisk aktivitet i restitusjonsfasen, og total søvnmangel over en lengre periode er dødelig. (…) Vitenskapskomiteen mener gjeldende regler for hviletider i sledehundløp er ikke tilstrekkelige for at hundene rekker å ta seg igjen. (…) Overoppheting kan bli problematisk for sledehunder med tykk pels, særlig under løp. Diaré, oppkast, halting, vekttap og frostskader er vanlig, og medfører noen ganger at hundene må tas ut av konkurransen. Siden magesår er forårsaket av trening og anstrengelse, er det viktig at hundekjørerne ikke presser hundene for mye. (…) Ifølge Norges Hundekjørerforbund (NHF) er magesår et utstrakt problem. NHF anbefaler at alle hundene får forebyggende behandling med medisiner for å unngå dette.40 VKM uttrykte også bekymring for at det kan være vanskelig å identifisere hvilke hunder som lider av underliggende sykdommer, eller som har høyere risiko for muskelskader, utmattelser eller død under et løp, fra bare en veterinærundersøkelse. Symptomer på alvorlig sykdom er kanskje ikke åpenbar før, under eller rett etter fullført løp.
Et betydelig antall godt trente sledehunder som dør under løp mangler dødsårsak. Uventet død hos hunder i langdistanseløp kan komme som følge av aspirasjonslungebetennelse, skader på slimhinnen i magen og sledehund-myopati. Fordypningsoppgaven til Hanne Marthe Kuthi Andreaasen «Anstrengelsesutløst rhabdomyolyse hos langdistanse sledehunder» fra 2010 viser at om lag en tredel av hundene hun undersøkte hadde tegn på klinisk eller subklinisk myopati allerede på de første to sjekkpunktene.41
Norges Veterinærinstitutt opplyser at ti sledehunder ble obdusert mellom 2005-2016. Her observerte de seks hunder med hjertesvikt, en med lungebetennelse, en var dehydrert og hadde nyresvikt, mens to var ikke mulig å diagnostisere.42
Et fastlenket liv
Noe av det mest kritikkverdige er forholdene mange av konkurranse-hundene lever under til daglig. I Norge er det lov fortsatt å holde hunder lenket i 2 meter lang kjetting store deler av døgnet, og flere trekkhunder lever på denne måten. Men bare det å bo ute for hunder kan være en belastning, ifølge Vitenskapskomiteen. Særlig polarhunder og sledehunder har større risiko for frostskader og nedkjøling.43
"I Norge er det lov fortsatt å holde hunder lenket i 2 meter lang kjetting store deler av døgnet, og flere trekkhunder lever på denne måten."
Norges Hundekjørerforbund mener på sin side at dette er den mest “humane” og “praktiske” måten å “ta godt vare på” grupper av hunder. Videre at “stående på kjetting kan hundene nå andre hunder når de ønsker å leke, eller unngå dem når de ønsker det, og det er mulig for hundeeierne å gi hver enkelt hund maksimalt med personlig oppmerksomhet”. Fra fire måneders alder blir valpene “vent til” å stå bundet.44 Dette er en type hundehold som er sterkt kritisert av etologer og veterinærer.
Mattilsynets veileder for hold av hund utendørs krever minst 10 timer i uken der hunden skal være løst fra kjettingen, og bevege seg fritt.45 Dette tillater at hunden står oppbundet nesten 23 timer i døgnet. Men ikke alle synes hundene skal trenge å være så “mye” fri fra oppbinding. En inspeksjon hos Tromsø Villmarkssenter i 2015 viste at flere hunder kun var uten kjetting 5 timer i uken. Villmarkssenteret har ca. 300 hunder bundet på kjetting, i tillegg til valper. Administrerende direktør for Villmarkssenteret anket vedtaket fra Mattilsynet og mente 10 timer i uken var “for mye”.46
"Mattilsynet utførte i 2018-2019 et nasjonalt tilsynsprosjekt om hunder som bor ute. Hos trekkhundeholdene var det regelbrudd hos 25% av hundeholdene, til tross for at nesten halvparten av tilsynene var varslet på forhånd."
Mattilsynet utførte i 2018-2019 et nasjonalt tilsynsprosjekt om hunder som bor ute. Tilsynet omfattet 453 hundehold over hele landet, og 323 av disse var trekkhundehold. Hos trekkhundeholdene var det regelbrudd hos 25% av hundeholdene, til tross for at nesten halvparten av tilsynene var varslet på forhånd, og blant flere av de med regelbrudd var det brudd på 4-8 av 10 sjekkpunkter. Mattilsynet skriver: “Dette viser at utendørs hundehold er krevende på mange måter, og at hundeholderne må ha kunnskap, evne og vilje for at hundene skal ha god velferd. Det er ikke alle hunder som egner seg til å bo ute, noe resultatene fra prosjektet også viser”.47
Rapporten konkluderer med at 15% av trekkhundene ikke hadde gode nok hundehus, oppholdsrom eller liggeplass til hundene, 8 % fikk ikke hundene nok aktivisering, bevegelsesfrihet (fri fra kjetting) og mosjon etter loven, 7 % hadde ikke tilfredsstillende uteområdet, der halvparten handlet om at hundene stod i omgivelser med mye avføring. Flere trekkhunder stod oppbundet mesteparten av døgnet. I flere tilfeller hadde hunder stått oppbundet eller i hundegård i lange perioder, opptil flere måneder.48
Trening medfører mishandling
Både under selve løpet og i trening må hundene presse seg selv til det ytterste. Stemmer det at hundene ganske enkelt “liker å løpe”? Visst liker hunder å løpe. Men de liker selvsagt ikke å løpe til de stuper. Man bruker deres lett forståelige iver etter å få rørt på beina, etter timer fastlenket i hundegården, som en unnskyldning for å drive dem gjennom de verst tenkelige fysiske påkjenninger. Og skjuler på denne måten at dominansen over dyrene ofte medfører mer enn vennlige ord.
"Han (Tiger) var mer sta enn meg og han hadde fått kontroll. Den eneste måten for meg å få den tilbake var å dominere han, å gjøre det mer smertefullt for han å ligge der som en latsabb, enn å fortsette jobben fremfor oss."
- Burt Bomhoff, hundekjører og mangeårig president i Iditarod.
Prominente hundekjørere som blir sett opp til i konkurransemiljøet har vært åpne med at de bruker fysisk avstraffelse: Burt Bomhoff, hundekjører og mangeårig president i Iditarod, har uttalt: “Han (Tiger) var mer sta enn meg og han hadde fått kontroll. Den eneste måten for meg å få den tilbake var å dominere han, å gjøre det mer smertefullt for han å ligge der som en latsabb, enn å fortsette jobben fremfor oss.”49 Avisen Investor´s Business Daily beskriver en annen hundekjører fra Iditorad slik: “Steve Fosset fikk litt problemer under Iditarod. Hans lederhund bestemte seg for å stoppe å hvile og insisterte at resten av flokken hvilte sammen med han. Å rope fungerte ikke, så Fossett marsjerte fremst i rekken, gikk ned på alle fire og beit huskyens høyre øre. Fossett beskriver bittet som “hardt nok til at han skulle skjønne at jeg var lederhunden, at jeg var alfahannen i kommandokjeden”.50 Hundekjører Ramy Brooks behandling av hundene ble politisak i 2007. En 21-siders rapport fra advokat Bob Stewart inneholdt beskrivelser av at Brooks sparket hundene sine, slo dem med skistav eller planke, at flere hunder lå på siden mens han sparket dem. En av hundene døde dagen etter denne hendelsen, og Iditarod kunne ikke fastslå dødsårsaken.51 Også i 2020 var flere vitne til, på direktesending av løpet, at den kjente hundekjøreren Mitch Seavey kastet en hund i bakken og tvang snuten ned i snøen, før kameraene fortet seg å skifte fokus.52 Seavey fikk en andreplass i løpet, og ble ikke diskvalifisert.53
Grove metoder for fysisk avstraffelse er beviselig i bruk. Også de mindre ekstreme metodene er ubehagelige for dyrene og de har lite med moderne hundepsykologi å gjøre. Norges Hundekjørerforbunds anbefalinger om dressur inneholder råd som Mattilsynet mener er en “ikke anbefalt metode” og noe defineres til og med som ulovlig vold.54
"Også i 2020 var flere vitne til, på direktesending av løpet, at den kjente hundekjøreren Mitch Seavey kastet en hund i bakken og tvang snuten ned i snøen, før kameraene fortet seg å skifte fokus."
I Mattilsynets veileder om trening av hund, og hva dyrevelferdsloven definerer som “vold mot dyr”, står følgende: “Handlinger som medfører smerte eller fare for skade på hunden kan etter omstendighetene vurderes som vold, for eksempel (…), klype eller dra hunden i nakkeskinnet eller ørene (…). Videre sier de at det “tidligere var en vanlig oppfatning at du fikk en lydig hund dersom du fikk demonstrert at du var sjefen over hunden. Det var også vanlig å straffe hunden hvis den ikke gjorde som forventet, for eksempel ved å klype den i nakkeskinnet eller påføre annet ubehag. Dette er ikke lenger anbefalt metode. (…) Belønning brukes stadig mer, mens straff er på vei ut. Dette reduserer faren for at hunder utsettes for unødige påkjenninger og belastninger i forbindelse med trening.”55
Allikevel anbefaler Norges Hundekjørerforbund blant annet å “legge hunden på ryggen for å vise dominanse”, og at “fysisk korrigering” noen ganger er nødvendig. For å få hundene til å være stille når de står ute, er et av rådene “konsekvent negativ respons” ved “vannsprut”, eller “ta hunden som bråker over nakken eller i øret”, og at dette må gjøres konsekvent “hver eneste gang” selv om det er «klokken 3 om natten».56
Hunder til overs
Når oppdrettere har opptil 300 hunder i en kennel, slik mange Iditarod-kenneler har, kan man da tro at hver og en blir tatt vare på? Får de lov til å nyte alderdommen? Hva skjer med dyr som ikke er gode trekkhunder? Svaret er at noen blir til overs. Mens “gode hunder” fra et Iditarod-spann kan koste 10 000 dollar, blir andre hunder drept fordi de ikke passer inn i elite-jaget:57 “Å drepe uønskede sledehund-valper er en del av businessen (…) hun tester valpene ved 12 ukers alder (…) og etter å ha gradert dem, avliver hun.”58
Også Norges Hundekjørerforbund innrømmer at: “markedet er begrenset, bortsett fra for de mest kjente konkurransekjørerne, så du kan ikke forvente å få solgt overtallige hunder”. Retningslinjene anbefaler avliving ved “alderdom eller hunder som ikke fungerer som trekkhunder og har en atferd som gjør dem uegnet som kjæledyr”.59 “Uegnet som kjæledyr” vil dessverre de fleste hunder som hele livet er holdt ute i kjetting, være – hvis ikke hundens nye familie vet at enhver hund uansett bakgrunn kan få et nytt liv hvis han møtes med tålmodighet. Slike familier, som kan ta imot “overskuddet” som hundekjørermiljøet bevisst skaper med sitt elite-jag, finnes det ikke mange av.
- «The sled dog relay that inspired the iditarod», History.com, 31.08.18 https://www.history.com/news/the-sled-dog-relay-that-inspired-the-iditarod
- "No ram pickup for iditarod winner this year", Autonews, 23.03.20 https://www.autonews.com/marketing/no-ram-pickup-iditarod-winner-year ; «Iditarod announces race prize money by finishing posit», Iditarod.com, 07.04.20 https://iditarod.com/iditarod-announces-race-prize-money-by-finishing-posit/
- «Official Rules 2020», Iditarod Trail International Sled Dograce, https://cloud.iditarod.com/wp-content/uploads/2019/06/Rules-2020-Final.pdf?52482d6a ; «Iditarod trail sled dog race», Euclid Public Library, https://www.euclidlibrary.org/tickle/iditarod-trail-sled-dog-race
- Musher list, 2015-2020, Iditarod.com https://iditarod.com/race/2015/mushers/ ; https://iditarod.com/race/2016/mushers/ ; https://iditarod.com/race/2017/mushers/ ; https://iditarod.com/race/2018/mushers/; https://iditarod.com/race/2019/mushers/; https://iditarod.com/race/2020/mushers/
- «Official Rules 2020», Iditarod Trail International Sled Dograce, https://cloud.iditarod.com/wp-content/uploads/2019/06/Rules-2020-Final.pdf?52482d6a ; «Bikkjekaldt blodslit for barskinger», VG, 08.03.20 https://www.vg.no/sport/i/b52Glg/bikkjekaldt-blodslit-for-barskinger-foelg-iditarod-paa-vg
- «About us: Iditarod - The last great race on earth», Iditarod, https://iditarod.com/about-us/
- »Rekordmange nordmenn i verdens lengste hundeløp», Hugh North News, 30.10.15 https://www.highnorthnews.com/nb/rekordmange-nordmenn-i-verdens-lengste-hundelop
- «Thomas Wærner vant Iditarod», NRK, 18.03.20 https://www.nrk.no/innlandet/thomas-waerner-vant-iditarod-1.14949808 ; «Robert Sørlie vant Iditarod», Aftenbladet, 16.03.05 https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/eOonM/robert-srlie-vant-iditarod
- «Takk døde på sin post», Romerikes blad, 16.03.03, https://www.rb.no/lokal-sport/takk-dode-pa-sin-post/s/1-95-908664
- «Iditarod loses another major long time sponsor», Alaska Public, 16.03.20 https://www.alaskapublic.org/2020/03/16/iditarod-loses-another-major-long-time-sponsor/; «Iditarod dog deaths over the last decade», Anchorage Daily News, 15.03.17 https://www.adn.com/outdoors-adventure/iditarod/2017/03/15/iditarod-dog-deaths-over-the-last-decade/
- Ashley Keith, tidligere hundekjører om hvordan døde hunder ble ryddet unna før sjekkpunktene for å unngå media, Email til The Sled Dog Action Coalition (2015); Craig Medred, Anchorage Daily News, 26.03.95; B. John Shipe, Executive Vice President, National Bank of Alaska, March 27, 1995
- «Risk of negative effects on the welfare of dogs associated with being housed outdoors or used for sled dog racing”, Vitenskapskomiteen (2017) https://vkm.no/download/18.d44969415d027c43cf65a54/1499859177714/a41df51d57.pdf ; «Iditarod dog dies two days after finishing the race to Nome», Anchorage Daily News, 17.03.19 https://www.adn.com/outdoors-adventure/iditarod/2019/03/17/iditarod-dog-dies-two-days-after-finishing-the-race-to-nome/
- Necropsy report Joker, Dr. Greta Krafsur, DVM, DACVP, Yukon Quest, 25.03.19 https://www.yukonquest.com/sites/default/files/article-attachments/2019-03-25%20-%20Joker%20Final%20Necropsy%20Results.pdf ; "Alaska sled dog’s death caused by pneumonia, vet says", Seattle Times, 25.03.19 https://www.seattletimes.com/seattle-news/northwest/alaska-vet-says-sled-dogs-death-caused-by-pneumonia/
- «Magesyredempende», Racevets.org https://racevets.org/no/lop/#magesyredempende
- Veterinær Paula Kislak, DVM, intervjuet av Andrea Floyd-Wilson, All About Animals Radio Show, 23.02.03
- «Official Rules 2017», Iditarod Trail International Sled Dog Race, https://d3r6t1k4mqz5i.cloudfront.net/wp-content/uploads/2011/12/2017-race-rules-10-31-16.pdf?x86326
- «Cause of death identified for two of the dogs who died on the iditarod trail», 2 KTUU, 17.03.17 https://www.ktuu.com/content/news/Cause-of-death-identified-for-two-of-the-dogs-who-died-on-the-Iditarod-trail-416444353.html; Paula Dobbyn, Anchorage Daily News, 13.03.02; «Susan Butcher, 51; Four-Time Winner of Iditarod Inspired Global Interest in the Race», Los Angeles Times, 07.08.06 https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2006-aug-07-me-butcher7-story.html; «Iditarod dog deaths over the last decade», Anchorage Daily News, 15.03.17 https://www.adn.com/outdoors-adventure/iditarod/2017/03/15/iditarod-dog-deaths-over-the-last-decade/; Gary Paulsen. Winterdance, New York: Harcourt Brace & Company (1994); Dominique Cellura, Travelers of the Cold: Sled Dogs of the Far North, Anchorage: Alaska Northwest Books (1990); Freedman, Lew and Jonrowe, DeeDee. Iditarod Dreams, Seattle: Epicenter Press (1995)
- "6 Dos and don’ts of dog sledding", Visit Greenland, http://visitgreenland.com/articles/6-dos-and-donts-of-dog-sledding/
- «Official Rules 2020», Iditarod Trail International Sled Dograce, https://cloud.iditarod.com/wp-content/uploads/2019/06/Rules-2020-Final.pdf?52482d6a
- «Rest day: Iditarod teams start parking in checkpoints for their day-long layovers”, Alaska Public, 11.03.20 https://www.alaskapublic.org/2020/03/11/rest-day-iditarod-teams-start-taking-their-24-hour-breaks-from-racing/
- «Risk of negative effects on the welfare of dogs associated with being housed outdoors or used for sled dog racing”, Vitenskapskomiteen (2017) https://vkm.no/download/18.d44969415d027c43cf65a54/1499859177714/a41df51d57.pdf
- “A survey on orthopedic injuries during a marathon sled dog race”, Dirsko JF von Pfeil, William D Liska, Stuart Nelson, Jr, Sabine Mann og Joseph J Wakshlag, 20.10.15 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6067524/ ; «Risk of negative effects on the welfare of dogs associated with being housed outdoors or used for sled dog racing”, Vitenskapskomiteen (2017) https://vkm.no/download/18.d44969415d027c43cf65a54/1499859177714/a41df51d57.pdf ; Kevin Wells, KTUU-TV, 07.03.08; Don Bowers, Back of the Pack, Anchorage: Publication Consultants (2000)
- “Racing Alaskan Sled Dogs as a Model of «Ski Asthma»”, Michael S. Davis, Brendan McKiernan, Sheila McCullough, Stuart Nelson, Jr., Ronald E. Mandsager, Michael Willard and Karen Dorsey, på http://ajrccm.atsjournals.org
- Veterinær Paula Kislak, DVM, intervjuet av Andrea Floyd-Wilson, All About Animals Radio Show, 23.02.03
- Paula Kislak i “Victims of Cold, Fatigue, and Greed,” The Press Democrat, 20.03.04
- «Om Finnmarksløpet», Finnmarksløpet.no, https://www.finnmarkslopet.no/om-finnmarkslopet/; «Femundsløypa 2020», https://femundlopet.no/loypa/
- «Risk of negative effects on the welfare of dogs associated with being housed outdoors or used for sled dog racing”, Vitenskapskomiteen (2017) https://vkm.no/download/18.d44969415d027c43cf65a54/1499859177714/a41df51d57.pdf
- »Om oss», Femundløpet, https://femundlopet.no/om-oss/
- «Risk of negative effects on the welfare of dogs associated with being housed outdoors or used for sled dog racing”, Vitenskapskomiteen (2017) https://vkm.no/download/18.d44969415d027c43cf65a54/1499859177714/a41df51d57.pdf
- «Veterinær mener Finnmarksløpet åpner for dyreplageri», VG.no, 08.03.13 https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/xaG1p/veterinaer-mener-finnmarksloepet-aapner-for-dyreplageri
- «Hund døde i Finnmarksløpet», VG, 18.03.10 https://www.vg.no/sport/i/7bLeK/hund-doede-i-finnmarksloepet; «Hund døde under Finnmarksløpet», NRK, 16.03.11 https://www.nrk.no/finnmarkslopet/hund-dode-under-finnmarkslopet-1.7551148; «Når alle har dratt», Ciiko Frimagasin for Finnmarksløpet (2013), http://results.finnmarkslopet.no/media/dokument/2013-05/Ciiko-05.pdf
- «Her kjører han videre med skadet hund», NRK, 17.03.14 https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/kjorte-videre-med-skadet-hund-1.11612371
- «Pudder» måtte bryte – ble fløyet rett til dyresykehus, NRK, 15.03.17 https://www.nrk.no/finnmarkslopet/_pudder_-matte-bryte-_-ble-floyet-rett-til-dyresykehus-1.13428395
- »Enda en hund funnet død», NEA Radio, 08.02.16 https://nearadio.no/nyheter/roros-holtalen/enda-en-hund-funnet-dod/19.11989; «To hunder døde under Femundløpet», Arbeidets Rett, 11.02.12 https://www.retten.no/femundlopet/to-hunder-dode-under-femundlopet/s/1-25-5924476; «Hund døde i Femundløpet, Østlendingen, 01.02.13 https://www.ostlendingen.no/nyheter/midt-osterdal/nord-osterdal/hund-dode-i-femundlopet/s/2-2.2757-1.7748892;
- «Veterinær mener Finnmarksløpet åpner for dyreplageri», VG.no, 08.03.13 https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/xaG1p/veterinaer-mener-finnmarksloepet-aapner-for-dyreplageri
- Mattilsynets tilsynsrapport til Femundløpet, ref 2019/032462, 30.05.19 https://drive.google.com/file/d/14204gOkyDmuVMo9RkW20S4aNCRYcTx12/view; «Finnmarksløpet slår tilbake etter kritikk», NRK, 22.10.14 https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/finnmarkslopet-slar-tilbake-etter-kritikk-1.11999816
- «Mattilsynet avdekket alvorlige regelbrudd under Finnmarksløpet», NRK, 14.01.13 https://www.nrk.no/sapmi/regelbrudd-pa-finnmarkslopet-1.10869016
- «Bekymret for polarhunder som bor ute og deltar i hundeløp – varsler tilsyn og regelendringer», NRK, 24.03.17 https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/bekymret-for-polarhunder-som-bor-ute-og-deltar-i-hundelop-_-varsler-tilsyn-og-regelendringer-1.13441681
- Mattilsynets årsrapport, https://www.mattilsynet.no/om_mattilsynet/mattilsynets_aarsrapport_for_2016.25891/binary/Mattilsynets%20%C3%A5rsrapport%20for%202016; Mattilsynets årsrapport 2018 https://www.mattilsynet.no/om_mattilsynet/mattilsynets_aarsrapport_2018.34249/binary/Mattilsynets%20%C3%A5rsrapport%202018
- «Risk of negative effects on the welfare of dogs associated with being housed outdoors or used for sled dog racing”, Vitenskapskomiteen (2017) https://vkm.no/download/18.d44969415d027c43cf65a54/1499859177714/a41df51d57.pdf
- «Risk of negative effects on the welfare of dogs associated with being housed outdoors or used for sled dog racing”, Vitenskapskomiteen (2017) https://vkm.no/download/18.d44969415d027c43cf65a54/1499859177714/a41df51d57.pdf
- «Risk of negative effects on the welfare of dogs associated with being housed outdoors or used for sled dog racing”, Vitenskapskomiteen (2017) https://vkm.no/download/18.d44969415d027c43cf65a54/1499859177714/a41df51d57.pdf
- «Risk of negative effects on the welfare of dogs associated with being housed outdoors or used for sled dog racing”, Vitenskapskomiteen (2017) https://vkm.no/download/18.d44969415d027c43cf65a54/1499859177714/a41df51d57.pdf
- «Retningslinjer for ansvarlig hold av trekkhunder», Norges hundekjørerforbund (2008) https://www.sleddog.no/wp-content/uploads/2015/08/RETNINGSLINJER-ANSVARLIG-HOLD-TREKKHUNDER-2008-godkj-230908.pdf
- «Veileder for hold av hund utendørs», Mattilsynet (2003, oppdatert 2020) https://www.mattilsynet.no/om_mattilsynet/gjeldende_regelverk/veiledere/veileder_for_hold_av_hund_utendors.3825/binary/Veileder%20for%20hold%20av%20hund%20utend%C3%B8rs
- «Mattilsynet: Hundene står for mye i bånd», Itromsø, 28.08.15 https://www.itromso.no/nyheter/article11480466.ece
- Nasjonalt tilsynsprosjekt 2018 - 2019. Hunder som bor ute, Mattilsynet, 25.02.20 https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/kjaledyr_og_konkurransedyr/hund/nasjonalt_tilsynsprosjekt_2018__2019_hunder_som_bor_ute.37775
- Nasjonalt tilsynsprosjekt 2018 - 2019. Hunder som bor ute, Mattilsynet, 25.02.20 https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/kjaledyr_og_konkurransedyr/hund/nasjonalt_tilsynsprosjekt_2018__2019_hunder_som_bor_ute.37775
- Burt Bomhoff, Iditarod Alaska: The life of a Sled Dog Musher, Anchorage, Publication Consultants (2013)
- Investor’s Business Daily, 18.10.06; «Chasing the Wind: The Autobiography of Steve Fossett», Virgin (2006)
- «Musher gets 2-year suspension, 3 years' probation», ESPN, 19.05.07 https://www.espn.com/sports/news/story?id=2875493; «Iditarod musher ouster probed» Vancouver Sun, 21.03.07 https://www.pressreader.com/; Associated Press, 18.05.07
- Livestream fra Iditarod, KTUU SBTV, Dag 8, 15.03.20
- «Current Race Standings», Iditarod 2020, https://iditarod.com/race/2020/standings/
- «Retningslinjer for ansvarlig hold av trekkhunder», Norges hundekjørerforbund (2008) https://www.sleddog.no/wp-content/uploads/2015/08/RETNINGSLINJER-ANSVARLIG-HOLD-TREKKHUNDER-2008-godkj-230908.pdf
- «Trening av hund – hva er lov?», Veileder fra Mattilsynet, 16.10.14 https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/kjaledyr_og_konkurransedyr/hund/trening_av_hund__hva_er_lov.16447
- «Retningslinjer for ansvarlig hold av trekkhunder», Norges hundekjørerforbund (2008) https://www.sleddog.no/wp-content/uploads/2015/08/RETNINGSLINJER-ANSVARLIG-HOLD-TREKKHUNDER-2008-godkj-230908.pdf
- Penny Rennick, ed. The Iditarod, Anchorage: Alaska Geographic (2001)
- Anchorage Daily News, 06.10.91
- «Retningslinjer for ansvarlig hold av trekkhunder», Norges hundekjørerforbund (2008) https://www.sleddog.no/wp-content/uploads/2015/08/RETNINGSLINJER-ANSVARLIG-HOLD-TREKKHUNDER-2008-godkj-230908.pdf