Oppdatert 18.04.2024
Mange dyr lider i turistindustrien – men vi kan stoppe utnyttingen ved å velge attraksjoner og kulturtilbud som ikke går på bekostning av dyr.
Å reise til et annet land og en annen kultur kan by på mange opplevelser. Dessverre prøver noen å tjene penger på å misbruke dyr som underholdning for turister, enten det er ved å sperre dem inne som utstillingsobjekter, være kulisser og objekter for selfies, eller til bruk som dyretransport. Les mer om dyr i turistindustri her. Men det er lett å styre unna «attraksjoner» med dyr – og dermed bidra til å stoppe utnyttingen. Det finnes et stort flertall av kulturtilbud som ikke har noe med dyr å gjøre, i tillegg finnes det noen attraksjoner der man kan se dyr i deres naturlige miljø – uten at det går på bekostning av dyrene selv. Å se dyr i sitt naturlige element er både mer spennende og mer lærerikt enn å se dem i et bur eller en innhegning i en dyrehage. Nedenfor kan du lese noen eksempler på dyrevennlig turisme – og hva du bør være obs på.
Safari - opplev dyrene i sitt naturlige element
På safari får du oppleve dyrene på deres premisser – og på den avstanden som dyrene selv velger. De kan når som helst gå unna deg, og bilene kjører gjerne faste ruter som dyrene blir vant til dersom de vil unngå mennesker fullstendig. Dette kan være en fin måte å oppleve dyr i deres rette element. Vær likevel obs på safariparker som tilbyr «ridesafari», der hester utnyttes for å bære mennesker på ryggen, dag ut og dag inn, gjerne flere timer i strekk. På ridesafari kommer man også tettere innpå de ville dyrene på en måte som kan stresse dem.
Gjør alltid research før du kjøper en safaritur. Driver selskapet også med jaktturisme, som løveparker og såkalte "canned hunts"? Eller bidrar de positivt til å stoppe krypskyting og trofèjakt? Det er heldigvis blitt populært blant mange turister å være opptatt av dyrevelferd – men dette har også de som lever av turisme fått med seg. «Grønnvasking» er vanlig, der man prøver å fremstille noe som miljø- eller dyrevennlig, uten at det er det. For eksempel mener noen til og med at jakt på utrydningstruede dyr i Afrika, er med på å «bevare dem». Ikke la deg lure – og gjør research med «grønnvaske-brillene» på.
Hvalsafari - opplev verdens største pattedyr utfolde seg i det fri
En annen stadig mer populær ferieaktivitet her til lands er å dra på hvalsafari, hvor man får
muligheten til å se frie hvaler utfolde seg i havet – uten menneskers innblanding. Det å se ville dyr i deres rette element gir et mye mer korrekt bilde av disse dyrenes adferd, og er mye mer lærerikt. Hvis du vurderer å dra på hvalsafari eller andre typer safari, i Norge eller i utlandet, husk å undersøke hvilke selskaper som er anbefalt med tanke på deres respekt for dyrene – f.eks. at de ikke tar turistene alt for tett inn på dyrene og ikke samtidig støtter opp om hvalfangst. Det har vært noen tilfeller der hvalene har blitt jaget av hvalsafaribåter – styr unna disse og gjør god research på forhånd.
Dyrefrie sirkus - akrobatikk, klovner og fantastiske sceneshow
NOAH har fått gjennomslag for et forbud mot eksotiske dyr på norske sirkus. Men flere eksotiske dyr som elefanter, bjørner, tigre og seler brukes som underholdning i sirkus i noen andre land. I Norge brukes fortsatt også en rekke andre dyr, som hester, geiter og katter. Dyr i sirkus er ikke frivillige artister. Dyr i sirkus lever mesteparten av sitt liv uten å få utfolde sine naturlige behov. Cirkus Arnardo og Cirkus Agora er de to siste sirkusene i Norge, som fortsatt bruker dyr i sine forestillinger.
Men visste du at det finnes sirkus helt uten dyr, der man kan oppleve mange former for sceneshow og sirkuskunst? Flere av disse kan du f. eks. oppleve på en årlig sirkusfestival i regi av det norske Cirkus Xanti: https://www.cirkusxanti.no/
Velg et dyrevennlig turistbyrå
Skal du ut å reise anbefaler NOAH å undersøke turistbyrået du reiser med. Flere turistbyråer har tatt avstand fra attraksjoner der dyr lider, som delfinshow, elefantridning, dyreselfies, etc.
VING har i flere år tatt tydelig avstand når det gjelder opplevelser som involverer dyr på sine
destinasjoner, og har tidligere fjernet delfinshow, elefantridning og annen underholdning med ville dyr fra sine reiser. Nylig har de gått ut med at de også vil bidra for at alle opplevelser med ville dyr skal skje fullt og helt på dyrenes premisser, og i deres naturlige miljø. Fra sommeren 2022 vil VING veilede kundene til å unngå utflukter der man kan klappe løver og tigre, ta selfies med ville dyr eller se dansende aper og bjørner.
Også reisebyrået Apollo har sluttet å tilby utflukter som involverer utnytting av dyr. I tillegg
oppfordrer de reisende om å «etterspørre mindre kjøtt».
I 2021 kunngjorde reisegiganten Expedia at selskapet boikotter alle attraksjoner og aktiviteter som inneholder opptredener eller interaksjoner med delfiner og andre hvaler. Reisebyrået tilbyr dessverre fortsatt aktiviteter med dyr i fangenskap, som dyreparker, og til og med tyrefekting.
Som turist kan man gjerne legge press på de ulike turistbyråene om å unngå attraksjoner der dyr utnyttes for underholdning. Før du reiser – send gjerne en epost til flere av selskapene du
undersøker, og forklar hvorfor dette er viktig for deg.
Besøk dyrevennlige reservater (sanctuaries)
Mange steder finnes det såkalte “Animal Sanctuaries” drevet av dyrevernorganisasjoner, hvor dyr som har vært utsatt for mishandling eller har blitt reddet fra slakterier gis muligheten for bedre liv. Slike steder har ofte behov for frivillige, også for kortere perioder, og har noen ganger også åpent for besøkende. Her er det imidlertid ekstremt viktig å skille disse stedene fra falske prosjekter som reklamerer med bevaring, men avler kommersielt for turisme og jakt. Les mer om oppdrettsfarmer av ville dyr her.
Vi anbefaler å alltid besøke dyrereservater som faktisk bevarer ville dyr med en plan om å reintrodusere dyrene til det fri, fremfor dyrehager som oppholder ville dyr i små bur for alltid, kun for menneskers underholdning. Likevel kan det være vanskelig å vite hvilke steder som er dyrevennlige, og hvilke steder som igjen kun bedriver «grønnvasking». Hvis du kan delta i aktiviteter som involverer dyr som gjør triks, eller gir deg muligheten til å ta selfier og ha nærkontakt med dyrene, så er dette mest sannsynlig ikke en dyrevennlig aktivitet. Velg aktiviteter hvor du kan se dyr i sine naturlig omgivelser, og hvor dyrene selv velger avstanden eller hvorvidt de vil være tilstede i det hele tatt.
Nedenfor finner du punkter du bør gå gjennom før du besøker et dyrereservat, for å forsikre deg om at dyrene har det best mulig.
- Gjør research. Les tilbakemeldinger fra andre besøkende. Har noen lagt igjen kommentarer som sier at dyrene har unaturlig atferd? Er det noen som mistenker at dyrene har blitt dopet for å være rolige selfie-magneter? Virker dyrene stresset? Tenk over - hvorfor er dyrene der? Tjener de penger på besøkende? Dessverre fremstiller noen seg som et sanctuary som trenger frivillige – mens i virkeligheten utnytter de turistenes omsorg for dyr, og tjener penger på at du betaler for å jobbe gratis for det som i realiteten er en oppdrettsfarm.
- Har dyrene mulighet til å ikke delta hvis de ikke ønsker det? Hvis svaret er nei, så er dette et rødt flagg. Dette signaliserer at dyrenes egenverdi nedprioriteres, og at det å tjene penger på dyrene blir ansett som viktigere.
- Er det dyreunger på reservatet og hva er forklaringen på hvor de kommer fra? Påstander om at ungene er avvist fra moren og andre tegn på at de avler frem dyreunger er tegn på et ikke-etisk sanctuary.
- Tilbys det ridning på dyr? Dette er et dårlig tegn, da bruk av dyr som ridedyr ofte betinger smertefull trening. Les hvorfor dette må unngås på våre faktasider om dyretransport.
- Kan du kjøpe produkter fra dyrene som er der? F. eks. vil de som driver etiske sanctuarier ikke tilby besøkende å kjøpe melk, ull, egg eller andre produkter fra dyrene.
Ikke kjøp produkter som er laget av dyr
Det å være en dyrevennlig turist innebærer også å ta stilling til hva slags mat man spiser, hva slags klær man handler og hva man tar med seg hjem igjen av suvenirgjenstander. Mange markeder reklamerer for «verdifulle» og «interessante» gjenstander som for eksempel tenner, horn eller bein fra dyr. Ta avstand til suvenirer og varer som er laget helt eller delvis av dyr.
En spennende del av det å reise er å oppdage og oppleve andre kulturers mat- og drikketradisjoner. Heldigvis kan dette gjøres på en måte som er bra for deg, for miljøet og for dyrene, ved å spise på plantebaserte restauranter og cafeer. Man kan finne platebaserte spisesteder med varierte menyer verden over. På www.happycow.net (eller appen "Happy Cow") kan du søke opp hvilke plantebaserte spisesteder som befinner seg i nærheten av der du er, eller har tenkt å reise til. Nettstedet har også en liste over de høyest rangerte veganske spisestedene i verden.
NOAH ønsker deg en god og dyrevennlig ferie! Husk at turistattraksjoner med dyr er avhengig av at turister kjøper «varen». Ved å tenke dyrevennlig når du er ute å reiser – gjør du det viktigste hver enkelt kan gjøre for å stoppe utnyttingen av dyr til underholdning.